donderdag 23 oktober 2014

Inburgering les 1Wat hier in ons dorp wordt gesproken en geschreven is het Algemeen Beschaafd Brabants. De spelling van het ABB is op zich niet strenger of ingewikkelder dan wat mensen in Den Haag of Amsterdam spreken. Er zijn echter wel wat meer regels van uitzondering te kennen. We zitten hier niet in de rimboe maar in Brabant.  Er hoeft hier dus ook geen extra subsidiegeld voor een waterput naar toe. Ook hoeven we niet geschoold, bekeerd of ge├»ndustrialiseerd te worden. Maar, vergeleken met de Randstad en het Gooi wordt hier toch wel een soort van retrotaal gesproken. Een taal die je niet zomaar begrijpt.

Zo kan het gebeuren dat iemand wordt aangeduid met, hou je vast, CisvanMarievanMattievanZusvanChrist. Ik ga deze even stap voor stap toelichten. Kijk, het gaat hier om ene Cis. Hij is familie van vele mensen, maar zijn moeder is nu even belangrijk, die heet Marie. In Brabant heten vele vrouwen Marie, of Maria, of daar een afgeleide van want men is hier over het algemeen katholiek. En katholieke vrouwen houden veel van Maria. Omdat de helft van het dorp zo heet wil je graag de juiste Maria benoemen door de rest van de familie erbij te vermelden. Zo weet je zeker dat je de goeie hebt.

Daarnaast kun je met zekerheid zeggen dat iemand genaamd Mattie iets te maken heeft met het verwekken van een Marie. Marie zelf is weer een dochter van Zus. Gekke naam trouwens, Zus. 
Zus is die Zus met een te lange voornaam om snel te kunnen aanroepen als je met een hete pan in je handen staat en de deurbel gaat. Kortom, als je voor het overzicht de gezichten er niet bij had, zou je er knap zenuwachtig van worden.

Dit is nog maar de geschreven taal. De gesproken taal is nog ingewikkelder! Zo hebben we Spa en Sma. Dat zijn je ouders. En de afkorting van ons Ma en ons Pa. Zullie Ma en Zullie Pa, dat zijn je schoonouders. Smat, zie vorige alinea, is Mattie again, Smiley, is zijn kleindochter, genoemd naar mama's favoriete zangeres, Miley Cyrus. 
Dan hebben we Zanneke, oftewel dochter Anneke van je zoon, Zarie (lees Arie). 
Iris ook wel bekend als Siris. Hoewel we meestal gewoon Iris zeggen want dat is een Gooise trut met 'streke' oftewel kapsones.  
Nog hilarischer wordt het voor Jan en mij als we de Friese namentrend hier corrigeren met deze regel. Sjelle, Sfemke, en Snienke, het is hier doodnormaal.  

Mijn jongste zoon Nietzel en mijn dochter Nel willen weg uit Brabant, Snappen jullie het?


Eddy
Geen opmerkingen: